Wanneer je op zoek bent naar een beveiligingssysteem voor uw huis, is de eerst vraag die mensen vaak stellen: ‘Hoeveel kost het?’ Het korte antwoord is: ‘Het hangt er vanaf.’

De kosten van beveiliging bestaan voornamelijk uit twee componenten: aankoopprijs en constante bewaking. Daarnaast moet je ook de kosten van technische ondersteuning en reparaties in overweging nemen als die niet bij de prijs van het systeem zitten inbegrepen. De laatste factor is niet financieel, maar eerder emotioneel – de kosten van een gerust hart.

Laten we nu eens naar het lange antwoord kijken om te zien hoeveel beveiliging kost.

Bewaakte vs. Onbewaakte Beveiligingssystemen

Er zijn maar twee soorten veiligheidssystemen: bewaakt en niet bewaakt. Wanneer je aan een inbraakalarm denkt, zie je waarschijnlijk eerst bewaakte beveiliging voor je – een bedrijf dat je huis in de gaten houdt met behulp van externe toegang tot je alarm. Recentelijk zijn er echter ook meer onbewaakte of ‘doe-het-zelf’-systemen op de markt gekomen.

Met een bewaakt beveiligingssysteem betaal je een maandelijks bedrag (€25+) aan een bedrijf dat 24/7 bescherming biedt – niet alleen tegen inbrekers, maar ook tegen andere gevaren als rook, vuur, koolmonoxidevergiftiging, overstroming en temperaturen (zoals gevaarlijke kou die je pijpleidingen zou kunnen bevriezen). Ook hebben ze speciale bescherming tegen vernieling van je beveiligingsapparatuur door inbrekers, en zijn er knoppen voor noodgevallen en medische controle. Je beveiligingsbedrijf houdt in de gaten of er geen ongebruikelijke dingen gebeuren, zoals een alarm dat niet uit is gezet, en belt de politie wanneer dat nodig is. Met een dergelijk systeem hoef je zelf heel weinig verantwoordelijkheden te nemen.

Een onbewaakt systeem beheer je daarentegen zelf. Het voordeel daarvan is natuurlijk dat je geen maandelijkse vergoeding aan je beveiligingsbedrijf betaalt. Er is echter ook niemand die verdachte activiteiten in de gaten houdt of de politie op de hoogte brengt van een inbraak. Afhankelijk van hoe complex (lees: duur) je systeem is, biedt het mogelijk geen extra bescherming tegen rook en vuur, overstroming of koolmonoxide, wat betekent dat je deze onderdelen er extra bij moet kopen.

Sommige duurdere onbewaakte systemen kunnen in je smartphone worden geïntegreerd of online geraadpleegd worden, zodat je je woning ook in de gaten kunt houden wanneer je er zelf niet bent.
Als je echter een budget hebt waar je je aan moet houden, zijn er ook een aantal heel redelijk geprijsde systemen die je zelf kunt kopen en installeren.

Winnaar: Wanneer het tussen de bewaakte en onbewaakte systemen gaat, komt het onbewaakte systeem als winnaar uit de bus.
Systemen zoals Haibrain Safeguard en het IDK-Alarmsysteem krijgen een hoge waardering en een redelijke prijs. Als u een bewaakt systeem wilt kunt u hier prijzen vergelijken.

Haibrain Safeguard Draadloos IDK alarmsysteem telefoon

Bekabelde vs. Draadloze Beveiliging

Eén van de eerste beslissingen die je over je beveiligingssysteem zult moeten maken, is of het bekabeld gaat zijn of niet.
Wanneer je aan een alarmsysteem denkt, is je eerste idee waarschijnlijk bekabelde beveiliging – een net van sensoren en kabels die in de muren, ramen en deuren van je huis vastzitten. Bekabelde systemen zijn vaak een stuk duurder dan draadloze alarmen, aangezien ze professioneel geïnstalleerd moeten worden (€99+), duurdere onderdelen hebben en aan je huis aangepast moeten worden. Daarnaast is ook het upgraden van bekabelde beveiliging duurder, omdat de experts dan opnieuw langs moeten komen om de oude technologie weg te halen en nieuwe onderdelen te installeren.

Als je naar de kosten kijkt, verslaat draadloze beveiliging zijn bekabelde equivalent met gemak. Goedkope prijsvechterssystemen heb je al vanaf €89.99 (Alecto Draadloos Alarmsysteem), hoewel de beste draadloze inbraakalarmen makkelijk meer dan €500 kunnen kosten wanneer je er extra functies bij koopt. De werkelijke besparing komt dan ook bij de installatie – dat doe je heel eenvoudig zelf – en de upgrades, waarvoor je alleen een nieuw onderdeel hoeft te kopen en het oude hoeft te vervangen. Let er echter wel op dat draadloze systemen allerlei beperkingen hebben en eenvoudiger onschadelijk gemaakt kunnen worden, tenzij ze uitgerust zijn met dure technologie.

Er is een breed aanbod van zeer betaalbare draadloze systemen die je eenvoudig en goedkoop zelf kunt installeren.

Winnaar: Wanneer het op de betaalbaarheid aankomt, winnen draadloze systemen het makkelijk voor prijsbewuste huiseigenaren.

Het Elro Professioneel Draadloos Alarmsysteem is zeer degelijk beveiligingsyssteem dat makkelijk zelf geinstalleerd kan worden.

Alecto Draadloos Alarmsysteem

Alecto Draadloos Alarmsysteem – de goedkoopste vanaf €89.99

Elro Professioneel Draadloos Alarmsysteem

Elro Professioneel Draadloos Alarmsysteem – makkelijk zelf te installeren

Installatiekosten van Beveiligingssystemen

De belangrijkste factor die bepaalt hoe duur de installatie van je beveiligingssysteem is, is of je het zelf doet of een professional inhuurt. De startkosten van een bekabeld systeem liggen vaak hoger dan die van een draadloos systeem. Tenzij je heel handig bent, zul je een expert in moeten huren (€200+) die genoeg weet van elektrische bedrading en alarmsystemen. Een DIY draadloos systeem is daarentegen relatief eenvoudig te installeren, aangenomen dat je de handleiding wilt lezen en er een paar uur tijd in wilt steken.

Eén van de best beoordeelde doe-het-zelf beveiligingssystemen die nu op de markt is, is de Secuself Draadloos Alarmsysteem set, dat “in minder dan een uur geïnstalleerd kan worden, voor de helft van de prijs.”

Opmerking: als je voor een bewaakt systeem gekozen hebt, zul je bij de installatie een prijsverschil zien. Gevestigde ondernemingen bieden vaak een installatieservice voor ongeveer €99, inclusief de installatiekosten en de prijs van de systeemonderdelen. Dit kan enorm schelen in de begininvestering.

Winnaar: Doe-het-zelf of Bewaakt Beveiligingssysteem

SecuSelf Draadloos Alarmsysteem set

SecuSelf Draadloos Alarmsysteem set – zeer eenvoudig te installeren

Extra Beschermingen

Beveiligingsexperts raden je aan om altijd extra veiligheidsmaatregelen in te stellen. Dit kunnen sleutelloze toegangssystemen zijn, videosurveillance, bewegingssensoren en andere beveiligingsextra’s. Met een bewaakt systeem kosten dit soort toevoegingen vaak maar een paar extra euro’s per maand, terwijl je bij een onbewaakt systeem alle onderdelen apart moet bijkopen die vaak heel wat duurder zijn.
Een populair product dat geweldige extra beveiliging aan je woning toevoegt, naast de gebruikelijke draadloze alarmsystemen, is de Buitenwandlamp met bewegingsmelder, die niet alleen ontzettend nuttig is, maar met minder dan €40 ook heel betaalbaar.

Winnaar: Bewaakte Alarmsystemen

Buitenwandlamp met bewegingsmelder

Een buitenwandlamp met bewegingsmelder kan extra beveiliging toevoegen

Beveiligingscontracten

Wanneer je voor een bewaakt beveiligingssysteem kiest, zul je een langetermijncontract af moeten sluiten met je beveiligingsbedrijf. Met een onbewaakt systeem teken je geen overeenkomsten voor beveiliging op de lange termijn of voor huur van de apparatuur.

Gelukkig bieden veel grote beveiligingsbedrijven als Abus en Secuself onbewaakte, contractloze opties die DIY-huiseigenaren voor hun woning kunnen gebruiken. Daarin zijn dan toch alle belangrijkste functies opgenomen.

Winnaar: Doe-het-zelf Alarmen

Reparaties, Technische Ondersteuning en Garanties

Beveiliging is een binding voor de lange termijn om je familie te beschermen, en dat betekent dat het vast wel eens voor zal komen dat een onderdeel verslijt, kapot gaat of verouderd raakt. Net zoals je een budget hebt voor reparaties aan je huis en auto, zou je ook rekening moeten houden met de reparatiekosten waar je door je beveiligingssysteem mee te maken kunt krijgen.

Wanneer je een onbewaakt of DIY-alarm koopt, ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud, reparaties en vervangingen. Met een bewaakt systeem huur je je apparatuur daarentegen vaak. Dat betekent dat het bedrijf een garantie op de onderdelen geeft en gratis of goedkope technische support en reparaties aanbiedt. Voor de levensduur van je systeem kun je met gehuurd materiaal significant besparen op reparatie- en vervangingskosten.

Eén van de nieuwste, best verkopende en begrijpelijkste bewaakte alarmsystemen op de markt is de Flamingo Camerabewakingsset die niet alleen de nieuwste smartphonetechnologie gebruikt en een geweldige geheugenopslag heeft, maar ook nog eens prachtig ontworpen is om in ieder huis te passen.

Winaar: Bewaakte Alarmsystemen

Flamingo camerabewakingsset

4-kanaals digitale recorder + flatscreen + 4 buitencamera’s FA421SET Resol

Gemoedsrust

Het is onmogelijk om gemoedsrust in geld uit te drukken, dus dit element van het keuzeproces zal iedereen op een andere manier beïnvloeden.

DIY-systemen en onbewaakte beveiliging bieden al een flinke stijging van de gemoedsrust – in ieder geval veel meer dan wanneer je helemaal geen beveiliging hebt. Deze systemen laten een alarm afgaan als iemand de voordeur of het raam forceert. Je kunt op je telefoon gebeld worden als je alarm geactiveerd is. Sommige systemen zijn zelfs toegankelijk via online portals of telefoons.

Desalniettemin zijn bewaakte beveiligingssystemen de onbetwiste winnaars in deze categorie. Een bewaakt alarm doet alles dat een DIY-systeem doet, en meer. Naast het beschermen van deuren, ramen, kelders – en eigenlijk je hele huis – doet een bewaakt systeem precies dat: bewaakt worden. Je hebt een directe verbinding met het bedrijf dat geen enkele andere taak heeft dan jou, je familie en je huis te beschermen. Bij verdachte activiteiten worden de politie of brandweer gebeld. Wederzijdse intercomverbindingen kunnen hulp geven bij medische noodgevallen. Vuur-, rook- en koolmonoxidecontrole maakt de bescherming nog vollediger. Met bewaakte beveiliging wordt er altijd wel een extra oogje op je geliefden gehouden.

Een laatste aanbeveling die we niet achterwege willen laten, is de Olympia Protect Alarmsysteem Set, het goedkoopste, en in sommige aspecten ook het meest basic beveiligingssysteem dat we aanraden. Het wordt ondanks die prijs geweldig beoordeeld en is zeer effectief tegen ongewenste indringers.

Olympia-Protect-Draadloos alarmsysteem set

Olympia Protect Draadloos Basispakket